Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

07 December 2013

Film: “Kako sam sistemtski unisten od idiota”, Slobodan Sijan 1983. godina




Sinopsis: Kako je hladnokrvni David pobijedio tople savjete  dzinovskog MMF-a

Scena prva: Stari zavjet, Prva knjiga Samuilova, Glava 17

“Filisteji su ponovo došli boriti se protiv Izraela. Filistejski div Golijat, izašao je i rugao se Izraelcima. To je radio svakog jutra već 40 dana. Vikao je: “Izaberite jednog čovjeka da se bori sa mnom. Ako me pobijedi i ubije, bit ćemo vaši robovi. Ali ako ja pobijedim i ubijem njega, vi ćete biti naši robovi. Odvažite se i izaberite nekog da se bori sa mnom.” Svi Izraelci su se plašili Golijata jer je bio vrlo velik. Bio je visok oko 3 metra i imao je drugog vojnika da mu nosi štit.

Jedan Izraelac, David, se ipak odvazio da mu se suprotstavi. David se spustio do rijeke, uzeo pet kamena (zasto bas pet - zato sto je Golijat imao bracu i sinove; ukupno njih cetvoro; dakle, David je cvrsto vjerovao u pobjedu nad Golijatom) i stavio ih u svoju torbu. Tada je uzeo svoju praćku i pošao u susret Goljatu. Kad ga je Golijat vidio, nije mogao povjerovati; mislio je kako će lako ubiti Davida.

Tada je David potrčao prema Golijatu. Uzeo je kamen iz torbe, stavio ga u svoju praćku i bacio svom svojom snagom. Kamen je lupio ravno u Golijatovu glavu i on je pao mrtav. Iz prve! Kad su Filisteji vidjeli kako je njihov junak pao, svi su se okrenuli i pobjegli. Izraelci su pošli za njima i dobili bitku.”

Scena druga: CNN, Bloomberg, Decembar 2013. godine

“Islandska vlada namjerava otpisati hipotekarne dugove svim građanima u iznosu od 1,25 milijardi dolara i osloboditi ih plaćanja poreza na tri godine, a sve to se radi kako bi se ubrzo oporavak ekonomske situacije nakon kolapsa iz 2008. godine. Vlada je najavila inostranim povjeriocima i kreditorima da ce morati snositi neke od otpisa troškova. 
Novac za ovakvu mjeru Vlada namjerava prikupiti povećanjem poreza na finansijske institucije, a među njima spadaju inostrane i tri islandske banke koje su od 2008. građanima oprostile oko dvije milijarde dolara dugova.
Plan za ublažavanje hipotekarnih dugova svakom domacinstvu na Islandu kroz otpis je bio kritikovan od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) . Najava Vlade Islandada ce otpisati 150 milijardi kruna (1,25 milijardi dolara) dugova domacinstva je primljena sa skepsom od strane međunarodnih finansijskih institucija.
MMF vjeruje da Island ima “malo fiskalnog prostora za dodatna olaksanja zaduženosti domacinstava”. Rejting agencija Standard & Poor’s je snizio izglede za Islandski dugoročni kreditni rejting iz stabilnog u negativan.
Vlada na to konstatuje: “Trenutno, zaduženost stanovništva je ekvivalent za 108 posto BDP-a (bruto drustvenog proizvoda) , što je visoko ako se uzmu medjunarodni standardi. Zbog toga smo odlucili preduzeti ovu mjeru, kako bi olaksali normalan zivot stanovnistvu. Program će trajati četiri godine .”

The end.

Glavne uloge: 
Island kao David
MMF i Standard and Poors’ kao Golijat
Finansijska kriza kao okupacija Izraela od strane Filisteja
Otpis duga kao pracka i pet kamena

No comments:

Post a Comment