Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Alhemija interneta i virtuelnog novca

Procitajte naredni post i saznajte kako se za tri godine 25 americkih dolara pretvorilo u 6.000.000 (da, dobro ste vidjeli - sest nula!) americnih dolara?


18. maja 2010. godine, Laszlo Hanyecz iz Dzeksonvila je dao ponudu da mu neko donese dvije pice koje bi mu platio sa 10.000 Bitcoin-a . Dvije pice su kostale 25 dolara; to znaci da je jedan Bitcon tada vrijedio 0,0025 dolara. Nakon tri godina i sest mjeseci, vrijednost jednog Bitcoina iznosi preko 600 EUR; vrijednost ove valute je porasla cak 240.000 puta, dok pomenute pice danas vrijede 6.000.000 dolara!

Sta je Bitcoin? Naprostije objasnjenje je sljedece: Bitcoin je digitalna valuta nad kojom centralne banke nemaju autoritet. Bitcoin je uveden 2008. godine od strane developera pod pseudo nadimkom Satoshi Nakamoto. Bitcoin polako ulazi u mainstream; Univerzitet u Nikoziji je upravo objavio da se skolarina moze platiti ovom virtuelnom valutom.

Bitcoin je jako volatilan tj. njegova vrijednost oscilira. Zato se trgovina ovom valutom smatra spekulativnom aktivnoscu koja moze da donese veliku zaradu ali i veliki gubitak!

Savjet: nemojte ulaziti u spekulativnu trgovinu ukoliko dobro ne poznajete funkcionisanje trziste kapitala.

No comments:

Post a Comment