Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Edukacija o pravnim postupcima koje banke pokrecu u slucaju nemogucnosti naplate potrazivanja

Kao sto smo ranije obecali, pocecemo sa edukacijom klijenata iz oblasti kvalitetne komunikacije sa bankama i kompanijama koje se bave naplatom potrazivanja. S tim u vezi, zelimo da vam priblizimo postupke koje je banka duzna sprovesti u slucaju nemogucnosti naplate potrazivanja redovnim putem; pocecemo od vansudske prodaje nepokretnosti.


Postupak prodaje nekretnine - vansudska prodaja

Da bi pokrenula postupak vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti banka je duzna dostaviti Obavještenje o dospjelosti duga za naplatu dužniku i hipotekarnom dužniku (kada to nije isto lice), kojim ga obavještava da će ukoliko u roku od 15 dana, od dana upisa Obavještenja u Katastar, ne izmiri svoje dospjele obaveze, pokrenuti postupak namirenja. Pomenuto obavještenje banka je obavezna dužniku/hipotekarnom dužniku uručiti lično ili poslati sa povratnicom na adresu iz ugovora.

Obavještenje o prodaji, mora obavezno da sadrži:
1. mjesto gdje će se održati prodaja (koje mora biti u opštini gdje se nalazi nepokretnost opterećena hipotekom), datum i vrijeme prodaje,
2. podatke o nepokretnosti opterećenoj hipotekom,
3. ukupan iznos preostalog duga,
4. procjenu realnih troškova i drugih izdataka nastalih od početka postupka,
5. uslove prodaje,
6. naziv ili ime, adresu ili sjedište, br. tel. lica koje sprovodi prodaju,

Primjerak Obavještenja o prodaji, Banka je duzna dostaviti i dužniku i hipotekarnom dužniku, kao i drugim licima u čiju je korist upisan teret – hipoteka na nepokretnosti opterećenoj hipotekom. Obavještenje o prodaji se mora objaviti najmanje jedanput nedjeljno u toku dvije uzastopne sedmice, u dva dnevna štampana lista koja se izdaju u Crnoj Gori, uz uslov da se prvi put objavi najkasnije 15 dana prije datuma prodaje. Obavještenje o prodaji se postavlja i na vidnom mjestu na nepokretnosti koja je predmet prodaje, najkasnije 15 dana prije datuma prodaje. Vansudska prodaja sprovodi se javnim nadmetanjem. Nepokretnost koja je predmet prodaje, prodaje se licu koje ponudi najvišu cijenu.

Na prvoj prodaji, hipotekovana nepokretnost se prodaje po procijenjenoj vrijednosti, pa ukoliko banka nema izvještaj o procjeni nepokretnosti koja je predmet prodaje, sačinjen od strane ovlašćenog procjenjivača, obavezna je da isti pribavi.

Ukoliko se na prvoj prodaji ne javi nijedno zainteresovano lice, prodaja se može zakazati ponovo za 15-30 dana i ponovo oglasiti u dva dnevna štampana lista, pri čemu će uslovi prodaje biti drugačiji, tj. kupoprodajna cijena se može smanjiti za 1/2 procijene vrijednosti.

Ukoliko se ni na drugoj prodaji nepokretnost ne uspije prodati, treća prodaja se zakazuje na isti način kao i druga, a na istoj se nepokretnost može prodati ispod procijenjene vrijednosti, do iznosa preostalog potraživanja Banke. 

Prihodi od prodaje se dijele po sledećem redosledu:
1. porezi na nepokretnost opterećenu hipotekom
2. troškovi prodaje, uključujući naknadu licu koje sprovodi postupak prodaje
3. iznos glavnog i ostalih potraživanja hipotekarnog povjerioca – banke
4. iznosi u vezi sa drugim teretima na toj nepokretnosti
5. preostali iznos hipotekarnom dužniku u roku od 8 dana

Ukoliko se ni na trećoj ili bilo kojoj narednoj javnoj prodaji ne javi zainteresovano lice, banka moze kupiti nepokretnost za iznos kupoprodajne cijene koja se u zavisnosti od okolnosti posebno određuje u svakom konkretnom slučaju. 

Savjet: Kako bi izbjegli aktivaciju kolaterala koje ste dali banci kao sredstvo obezbjedjenja, mozete nam se obratiti za strucnu pomoc za rjesavanje problema koji imate.

No comments:

Post a Comment