Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

07 January 2014

Neoliberalni bunt protiv komuniste Pape


Prije nekoliko nedjelja, u tekstu u kojem smo pokusali da uporedimo Apple i Crnu Gore (http://upravljanjefinansijama.blogspot.com/2013/12/case-study-crna-gora-protiv-jabbuke.html), citirali smo Papu Franja: “Baš kao što zapovijed “Ne ubij” postavlja jasno ograničenje s namjerom da se sačuva vrijednost ljudskog života, danas moramo reći “Ne" ekonomskom isključivanju i nejednakosti. Takva ekonomija ubija“. 

Vjerovatno procitavsi nas tekst a nemajuci petlju da nam se direktno obrati, americki milijarder Kenneth Langone je preko svojih spin doktora i medijskih medicinskih sestara nagovijestio da ce on i njegovi drugari milijarderi mozda odustati od donacija koje redovno daju Katolickoj crkvi. Ide se cak dotle da Papu Franja proglasavaju - komunistom. “Ljudi moji, pa je li to moguce” je vec iskoristio Mirza Delic 1983. godine kada je jugoslovenski fudbaler, Cetinjanin Ljubomir Radanovic postigao treci pogodak Bugarskoj na Poljudu i tako odveo SFRJ na EP koje je odrzavno sljedece godine u Francuskoj. 

Inace, tip koji je zaprijetio Papi Franji  je poznat po tome sto kad daje donacije, zauzvrat trazi da se insititucije kojima je donirao novac brendiraju njegovim imenom. Prethodni Papa, Benedikt XVI, odlikovao ga je Vitezom Svetog Gregorija. Mora da se uzelio novih, povrsinski vecih ordenja i titula; egoizam je najbolji prijatelj sujete. Kako bi elokventno zvucalo da Vatikan zovemo VatiKenneth! Pa da na sred Trga Svetog Petra otvore Mc Donalds drive-through pod sloganom: “Krompirici samo za vjerujuce - brza vjera”, sa sve blazenim pogledom Kennetha Langona. 

Duboko potreseni religioznim mukama cika Kenija (odlucili smo da mu tepamo), u ovim blagim danima nismo mogli da odolimo a da ne obratimo malcice paznju na poreski tretman donacija. Kratko i jasno: shodno Medjunarodnim racunovodstvenim standardima, donacije se mogu koristiti za smanjenje poreske osnovice i na taj nacin davaocu donacije mogu da umanje porez koji placa drzavi! Pravila su prilicno jednostavna: kada donirate novac ili nekretnine, duzni ste voditi preciznu evidenciju o tome i dobiti pisanu potvrdu od primaoca donacije da ste donirali. To je to, as simple as that. 


Nadamo se da ce elegantni i skromni Papa Franjo u svom stilu odgovoriti na cika Kenijeve prijetnje; kako je i rekao neposredno nakon sto je izabran za Papu: “Kako bih volio siromasnu crkvu za siromasne.” Za cika Kenija tu jednostavno nema mjesta.