Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

05 December 2013

Zlocin i kazna, Fjodor Mihailovic Dostojevski, 1866. godina - 1,71 milijarda eura kazne za banke



"Ne možete zamisliti kakva tuga i srdžba obuzimaju dušu kada veliku ideju, koju odavno poštujete kao svetinju, dohvate nevešti ljudi i izvuku je na ulicu pred glupake kakvi su i sami, i najedanput je nadjete na tržnici stareži, u prljavštini, naopako nameštenu, bez proporcija, bez harmonije - kao igračku kod nerazumnog deteta, i ne možete je više prepoznati... Ne!”



Juce je Evropska komisija kaznila je osam banaka iz EU i SAD sa ukupno 1,71 milijardom eura zbog tajnog dogovaranja kako bi profitirale od namjestanja referentnih kamatnih stopa. To su banke: Barclays, Deutche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Credit Agricole, HSBC, JP Morgan, UBS (Union bank of Switzerland), Citigroup i RP Martin. Dvije od navedenih banaka, Barclays i UBS, izuzete su od finansijskih kazni zato što su otrkile postojanje kartela i pomagale u istrazi!

Navedene banke su kaznjenje samo za poslovne aranzmane koje su obavljale u Evropi. To znaci da nisu kaznjenje za sve poslovne koje su obavljali na svijetu! Dakle, kazna bi bila mnogo veca da je pregledano poslovanje na cijelom svijetu.
Inace, vrijednost poslova za koje su namjestane kamatne stope iznosila je tricavih 400 triliona dolara (400 hiljada milijardi dolara).


Sta znace rijeci STRIBOR, EURIBOR, LIBOR?
Da ne bude zabune - STRIBOR je musko ime karakteristicno za ove prostore. EURIBOR i LIBOR su takodje karakteristicni za ove prostore, ali zbog drugog - kredita koji su ugovoreni sa promjenjivom kamatnom stopom.

Krediti mogu biti ugovoreni po fiksnoj ili promjenljivoj kamatnoj stopi. Krediti sa fiksnom kamatnom stopom su oni krediti kod kojih je kamatna stopa odredjena onda kada je i potpisan ugovor o kreditiranju, zbog cega se rate prilikom otplate ne mijenjaju. Krediti sa promjenljvom kamatnom stopom su krediti kod kojih kamatna stopa zavisi od promjene odredjenih faktora, kao sto su referentne kamatne stope (EURIBOR, LIBOR), stopa inflacije i slicno. Kao sto je i receno, kod ovih kredita, visina kamatne stope se moze mijenjati, sto utice i na iznos koji se treba platiti. 

A sad malo teorije

EURIBOR (EUR Inter Bank Offered Rate) predstavlja prosjecnu kamatnu stopu po kojoj banke iz eurozone pozajmljuju jedna drugoj eure. EURIBOR je referentna kamatna stopa na pozajmice u eurima medju bankama unutar Euro zone. Visina kamatne stope se moze uskladjivati u odnosu na tromjesecni, sestomjesecni i godisnji EURIBOR; Utvrdjuje se svakog radnog dana u Briselu. Racuna se na bazi 360 dana od strane Bankarske Federacije Evropske Zajednice, a objavljuje svakog dana u 11 sati prije podne.

LIBOR (London Inter Bank Offered Rate) predstavlja prosjecnu kamatnu stopu na medjubankarskom trzistu u Londonu po kojoj banke jedna drugoj nude novac. LIBOR je referentna kamatna stopa za medjunarodne banke i sluzi kao osnova pri odobravanju kredita. Odredjuju je pet glavnih londonskih banaka svakog radnog dana u 11 prije podne.

Ukupna kamata kod kredita sa promjenjivom kamatnom stopom odredjuje se kao zbir varijabilne referentne stope (EURIBOR ili LIBOR) i fiksne marze cija visina zavisi od procijenjene kreditne sposobnosti zajmoprimaoca, rocnosti zajma i troskova administriranja kreditom. Takve promjenljive kamatne stope osiguravaju bankama fiksnu profitnu stopu, a preko varijabilnog dijela (EURIBOR, LIBOR) na duznika se prenosi rizik osnovne cijene kapitala.

Vazno je da znate sljedece:

1. Referentne kamatne stope se mogu drasticno promijeniti o vremenu trajanja kredita i klijenti se moraju informisati o predvidjanjima za buduce kretanje ovih kamatnih stopa.

2. Banka mora pravovremeno informisati klijenta o novim kamatnim stopama usljed promene referentne kamatne stope i zajmoprimalac treba primiti na znanje nastale promjene.

Da li Vi imate kredit sa ugovorenom fiksnom ili varijabilnom stopom?

No comments:

Post a Comment