Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Kartica nad karticama

Vjerovatno u svom novcaniku imate nekoliko kartica; Visa, Master card, Diners, American express, poklon kartice… Kreditne, debitne, revolving… Jedna banka, druga banka, treca banka. Iz sopstvenog iskustva znate da izdavanje kartica od strane banke moze da traje danima. Ispunjavanje formulara, kopiranje licnih dokumenata, potpisivanje ugovora, izjava… Ako ste jos neku karticu izgubili, znate kako je naporan proces prijavljivanja gubitka kartice; ulazite u novu proceduru izdavanja kartice; ceka vas novo i dugo cekanje u redu. Posebna prica su PIN kodovi; ko ce popamtiti sve silne brojeve. 


Izgleda ce vasim mukama od ljeta 2014 godine doci kraj! Start-up kompanija Coin iz San Franciska (metropola u cijoj se juznoj regiji nalazi Silikonska dolina) je napravila uredjaj (gadget) koji izgleda kao obicna kartica sa jednom velikom razlikom - na njoj se mogu cuvati podaci sa ostalih kartica koje imate (maksimalno osam kartica). Dakle, prilikom kupovine, koriscenjem Coin kartice birate preko koje kartice cete izvrsiti placanje, koje se vrsi na isti nacin kao i kod standardne kartice - provlacenjem kroz POS terminal. Isti princip vazi i za podizanje gototvine sa bankomata. Najljepse od svega, sve kartice se nalaze kod vas kuci; bez rizika od gubitka!

Sigurno se pitate da li je bezbijedno da drzite povjerljive podatke o karticama na jednom mjestu. Ekipa iz Coin-a je mislila i na to. Ova kartica je vezana za vas “pametni” telefon i u stalnoj je komunikaciji sa njim. Ako Coin kartica bude van dometa koji postavite na telefonu, onda cete dobiti blagi signal upozorenja; u slucaju Coin kartica bude duze vremena van dometa telefona, Coin kartica ce se automatski ugasiti. Ako ovu karticu izgubite, nemate strah da ce je neko zloupotrijebiti. Sjajno, zar ne?

Vise informacija imate na web sajtu www.onlycoin.com, vrijedi pregledati.

Dok ova tehnologija ne dodje kod nas, imamo savjet za vas: nikada ne drzite zajedno PIN broj i karticu, zbog mogucnosti zloupotreba.

No comments:

Post a Comment