Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Nominalna i efektivna kamatna stopa

Postoji mnogo stvari koje cemo u narednom periodu objasnjavati, a vezano je za kamatnu stopu. Pocecemo od definicije efektivne (EKS) i nominalne kamatne stope (NKS), kao i razlike izmedju njih.


NKS ili nominalna kamatna stopa je neto kamatna stopa po kojoj se kredit odobrava i ona predstavlja cijenu novca po kojoj banka plasira kredit. Ona se stavlja u ugovor i na osnovu nje se izračunavaju otplatni anuiteti kredita. EKS - (efektivna kamatna stopa) je nominalna kamatna stopa uvecana za sve troskove koje klijent ima prilikom odobravanja kredita (proviziju za obradu, razne naknade i slicno).

Zvuci jednostavno? Ipak nije. Da bi dobili kompletnu sliku oko razlike ove dvije kamatne stope, veoma je vazno objasniti jos jednu komponentu obracuna kamate, a to je rok otplate kredita; ona presudno utice na visinu efektivne kamatne stope.

Naime, ako je kredit od 10.000 EUR uzet na 1 mjesec (30 dana), sa nominalnom kamatnom stopom od 10% i naknadom za odobrenje od 1%, u tom slucaju efektivna kamatna stopa iznosi cak 24,94%.
Ako je kredit uzet na 12 mjeseci, po istim uslovima - 10.000 EUR, 10% nominalnom kamatnom stopom i naknadom za odobrenje od 1%, u tom slucaju efektivna kamatna stopa iznosi 12,16%. 

Moze se zakljuciti da je EKS obrnuto proporcionalan roku otplate kredita: EKS je veca sto je rok otplate kraci; EKS je manji sto je rok otplate duzi.

Savjet: Vodite racuna o visini nominalne i efektivne kamatne stope, kao i o troskovima koji ulaze u standardnu tarifu banke prilikom odobravanja kredita.

No comments:

Post a Comment