Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Glavni rizici u finansijskom sektoru za 2014-tu godinu

Centralna banka Crne Gore je objavila glavne rizike u finansijskom sektoru za 2014-tu godinu

Visoka izloženost i ekonomska povezanost Crne Gore sa okruženjem i zemljama EU, kao i činjenica da su banke u većinskom privatnom stranom vlasništvu, čine ekonomiju Crne Gore, pa i finansijski sektor, ranjivim i osjetljivim na negativna kretanja u okruženju. 

1. Teškoće jednog broja matičnih banaka na njihovim domicilnim tržištima.
2. I dalje visoka nelikvidnost realnog sektora i smanjenje priliva sredstava iz eksternih izvora uzrokuju oprezan pristup u kreditiranju banaka.
3. I dalje prisutan visok procenat nekvalitetnih kredita i ostalih potraživanja i kredita i ostalih potraživanja koja kasne sa otplatom kao najveći izvori kreditnog rizika.
4. Visok procenat kredita i ostalih potraživanja koja kasne sa otplatom kod sektora privrede. Na kraju juna 2013. godine, učešće kredita i ostalih potraživanja kod sektora privrede u ukupnim kreditima i ostalim potraživanjima iznosilo je 38,3%.
5. Nepovoljna ročna usklađenost sredstava i izvora sredstava, depozita i kredita prije svega, lišava realni sektor dugoročnih kredita pod povoljnim uslovima za finansiranje razvojnih projekata.
6. Nedovoljan stepen integrisanosti određenih segmenata finansijskog tržišta.
7. Nedovoljno razvijena ponuda hartija od vrijednosti na sekundarnom tržištu.

No comments:

Post a Comment