Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

02 December 2013

Saznajte koliko ste duzni bankama kao korisnik i kao zirant

Da li ste znali da se sva zaduzenja koje imate u crnogorskim bankama evidentiraju u Kreditnom registru Centralne banke Crne Gore?

Kako bi dobili ovaj izvjestaj, morate podnijeti zahtjev u kancelariji Kreditnog registra za klijente, koji se nalazi u Podgorici, ul. Novaka Miloseva bb (u staroj zgradi ZOP-a) na prvom spratu. Zahtijev koji podnosi pravno lice ili preduzetnik mora biti potpisan od strane ovlascenog lica i ovjeren odgovarajucim pecatom, a kada zahtijev podnosi fizicko lice vrsi se provjera njegovog licnog identiteta. Sva pravna lica i gradjani na osnovu pisanog zahtjeva i dokaza o uplati propisane naknade (3 EUR) za koriscenje podataka iz Kreditnog registra, mogu dobiti svoj kreditni izvjestaj u pisanoj formi.

U izvjestaju koji dobijate imate podatke o datumu odobrenja kredita, iznosu kredita, datumu isteka kredita, stanje duga, kasnjenje po osnovu kredita (po broju dana i iznosu u EUR), sta je sredstvo obezbjedjenja kredita, kao i klasifikacija kredita. Takodje, dobijate podatke o tome po kojem kreditu ste bili zirant (ukoliko je banka unijela te podatke u informacioni sistem).

Dodatne informacije o kreditnim izvjestajima pravnih i fizickih lica, kao i o nacinima izdavanja moze se dobiti na telefon 020 230 862.

Savjet: identifikacija duga koji imate prema bankama je prvi korak ka efikasnom planiranju licnih finansija.

No comments:

Post a Comment