Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

09 December 2013

Ah ti procenti - koliko Crnu Goru stvarno kosta pogorsanje kreditnog rejtinga?

“Kad jednom nogom stojite u vatri, a drugom na ledu, statistika će pokazati da je vaše tijelo u idealnoj temperaturi” 

Nedavno je iz Ministarstva finansija iznesen podatak da ce nedavno pogorsanje kreditnog rejtinga Crne Gore dovesti do “blagog uvecanja cijene zaduzavanja” i to sa 5,75% na 5,95%.

Malo smo se bavili matematikom (na abakusu) i izracunali koliko to u praksi zaista kosta. 

Elem, Ministarstvo finansija (u daljem tekstu: MF) se zaduzilo za 80 miliona EUR, sa rokom otplate od tri godine (jednokratna otplata) i kamatnom stopom EURIBOR (http://upravljanjefinansijama.blogspot.com/2013/12/zlocin-i-kazna-fjodor-mihailovic.html) uvecan za marginu od 5,95%.

Dakle, MF ce krajem 2016-te godine platiti jos 80 miliona po kamatnoj stopi 3-mjesecni EURIBOR + 5,95%. Danas, tromjesecni EURIBOR iznosi 0,255%, sto znaci da je ukupna nominalna kamatna na danasnji dan 6,025%. Zanimljivo je da MF nije iznijelo podatak o tome kolika je provizija za navedeni aranzman, kako bi dobili nominalnu kamatnu stopu (za sve koji  ne znaju sta je razlika izmedju nominalna i efektivne kamatne stope, evo teksta na nasem blogu: http://upravljanjefinansijama.blogspot.com/2013/12/nominalna-i-efektivna-kamatna-stopa.html).

Iznos kamate koji ce MF platiti po ovom aranzmanu iznosi ukupno 15.112.622 EUR (oko 5 mil EUR godisnje). U slucaju da je kreditni rejting Crne Gore ostao isti, iznos kamate koji bi Ministarstvo finansija platilo iznosi ukupno 14.625.511 EUR. To je razlika od 487.111 EUR. Ako podijelimo ovu razliku sa iznosom glavnice od 80 mil EUR, dobijamo da je to 0,61% od tog iznosa!

Ako uzmemo malo veci abakus i primijenimo matematiku na ukupan iznos javnog duga koji iznosi 1,84 milijarde EUR i pretpostavimo da se otplacuje za tri godine, promjena kamatne stope igra znacajnu ulogu. Razlika izmedju nominalne kamatne stope prije i posloje snizavanja rejtinga iznosi 0,20%. Prevedeno u novac, Ministarstvo finansija ce platiti vise 11.203.555 EUR vise kamate zbog pogorsanja rejtinga! Da se vratimo na pocetka teksta, tu promjenu u kamatnoj stopi nazivaju blagom. “Blago nama s njoj, blago nama stvarno”.

I to nije sve! Trenutno, EURIBOR je na istorijskom minimumu. Ocekuje se njegovo povecanje u narednim godinama, sto znaci da cemo placati vecu kamatu. Evo i odgovora koliku: ako se EURIBOR poveca za 1%, Crne Gora ce platiti cak 56 miliona EUR vise kamate! A ako se poveca za 2%, pomnozite 56 miliona sa dva i dobicete zanimljivi devetocifreni broj. 


Sto rekose, “blago pogorsanje"?

No comments:

Post a Comment