Sve sto ste htjeli da znate o finansijama, a niste smjeli da pitate...
www.facebook.com/fidconsulting

22 December 2013

Century in the making: 100 godina FED-a, najplacenijeg DJ-a u najpoznatijem kazinu na svijetu



“Srecan rodjendan tebi, 
srecan rodjendan tebi,
Srecan rodjendan dragi FED(i)
Srecan rodjendan tebi.”

Ukazom ondasnjeg Predsjednika SAD-a Woodrow Wilsona dalekog 23.12.1913 godine formiran je FED ili Sistem Federalnh rezevi. Zakon je FED definisao kao privatnu instituciju koja je ovlascena za regulaciju i kontrolu finansijskih i monetarnih institucija, kao i tržišta u SAD-u. Cek, cek, cek; privatna institucija regulise finansijske i monetarne institucije, kao i trziste najvece ekonomije svijeta?! Vec 100 godina? Bravo za tvorce tog zakona, vidovnjaci iz Oza. U medjuvremenu, dogodila su se dva Svjetska rata, nebrojeno mnogo kriza, krahova berzi, stotine diktatora… FED je opstao i jaci je nego ikad, kao Mile Kitic.

Sto napisati o FED-u a da ne bude potpuno dosadno? Tri su osnovna cilja definisana za sprovodjenje monetarne politike FED-a: maksimalna zaposlenost, stabilnost cijena i umjerene dugorocne kamatne stope. Vremenom, ovlascenja FED-a su prosirena: nagleda i regulise poslovanje komercijalnih banaka, upravlja stabilnoscu finansijskog sistema obezbjedjujuci kreditnu podrsku vladi SAD i medjunarodnim insititucijama, kao i da ojaca poziciju SAD u svjetskoj ekonomiji. Hm.

Dobro ste procitali - vlasnici privatnih banaka su vlasnici FED-a koji kontrolise poslovanje tih istih komercijalnih banaka i daje im novac po povoljnim kamatnim stopama koji oni dalje plasiraju po vecim kamatnim stopama. Konflikt interesa? Ma ne. Humanitarni rad? Vjerovatno.

Ko regulise poslovanje FED-a? Ovi likovi ne podnose racune nikome; formalno ih kontrolise Senat, ali sustinski niko. Niti ce.

Rizikujuci da pokvarimo Arsenovu sansonu dosadnim brojevima, isticemo da se profit koji FED ostvari uplacuje Vladi SAD, ali tek nakon placanja 6% obavezne dividende koja se placa vlasnicima FED-a. Profit FED-a 2010.godine, iznosio je 82 milijarde dolara, pri cemu je drzavi transferisano 79 milijardi dolara. Razlika od 3 milijarde dolara se isplatila vlasnicima FED-a (onim komercijalnim bankama koje FED kontrolise, da podsjetimo).

Sto drugo da napisemo, osim sljedeceg: Dragi FED-e, svaka tebi cast i srecan ti rodjendan, zivio ti nama jos 100 godina. Takvoga majka ne radja dva puta. 

No comments:

Post a Comment